مهدی بهلولی،روزنامه آرمان،6/12/91
در سال گذشته،هنگامی که روشن گردید آموزش و پرورش می خواهد دبستان ها را شش ساله کند و سیستم 6-3-3 را پیاده سازد یکی از توجیه هایی که از زبان حاجی بابایی،وزیر آموزش و پرورش شنیده شد این بود که این سیستم در 123 کشور جهان در حال انجام است :" نظام 6-3-3 هم اکنون در 123 کشور جهان اجرا می شود و در این زمینه،ما نیز هفت سال کار کارشناسی کرده ایم... همه متخصصان آموزش و پرورش در۲۳ سال گذشته به این نتیجه رسیده اند که جای ششم ابتدایی خالی است.
مهدی بهلولی،روزنامه آرمان،6/12/91
در سال گذشته،هنگامی که روشن گردید آموزش و پرورش می خواهد دبستان ها را شش ساله کند و سیستم 6-3-3 را پیاده سازد یکی از توجیه هایی که از زبان حاجی بابایی،وزیر آموزش و پرورش شنیده شد این بود که این سیستم در 123 کشور جهان در حال انجام است :" نظام 6-3-3 هم اکنون در 123 کشور جهان اجرا می شود و در این زمینه،ما نیز هفت سال کار کارشناسی کرده ایم... همه متخصصان آموزش و پرورش در۲۳ سال گذشته به این نتیجه رسیده اند که جای ششم ابتدایی خالی است." اما گویا تنها در این یک سال،هفت کشور دیگر به جمع این شمار پیوسته اند :"خلیل رضایی،مدیرکل آموزش و پرورش استان بوشهر،در گفت و گو با خبرگزاری فارس گفت طرح تحول بنیادین آموزش و پرورش هم اکنون در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان در حال اجراست و نظام آموزشی مبتنی بر طرح تحول بنیادین 6-3-3 در130 کشور جهان دارد پیاده می شود." درخور درنگ این که گویا از سال آینده،شش سال ِ دبستان در 30 درصد دبستان های کشور به دو دوره ی سه ساله تبدیل خواهد شد،و دانش آموزان سال اول تا سوم در یک دبستان و دانش آموزان چهارم تا ششم در دبستانی دیگر آموزش خواهند دید. اکنون پرسش این است که آیا در این 123 یا 130 کشور هم،دوره ی دبستان به دو دوره جدا از هم،بخش می شود و یا نه،همه ی دانش آموزان اول تا ششم در یک دبستان هستند؟ اما خواندن این خبر هم بی فایده نیست : "مقرر شده در تعدادی از مدارس ابتدایی،زنگهای تفریح دانشآموزان جابهجا شود؛ به این صورت که زمان زنگ تفریح دانشآموزان پایههای اول،دوم و سوم با زمان زنگ تفریح دانشآموزان پایههای چهارم،پنجم و ششم ابتدایی متفاوت خواهد بود. وقتی زنگ تفریح دانشآموزان جدا باشد،تردد در راه پلهها و راهروهای مدرسه راحتتر خواهد بود و دسترسی دانشآموزان برای استفاده از آبخوری و سرویس بهداشتی مدرسه نیز سریعتر است. (سیدعلی یزدیخواه،مدیرکل آموزش و پرورش تهران) " آیا به راستی در کشورهای دیگر هم،دو زنگ تفریح زده می شود؟ آیا با این کار و با سر و صدایی که پدید می آید و وقت و توانی که از کارگزاران اجرایی مدرسه ها گرفته می شود نمی توان گفت بر افت آموزشی افزوده خواهد گردید؟
اما بگذارید برویم سراغ اصل سخنی که می خواهم بگویم. از دید این نگارنده آمار 123 یا 130 کشوری که داده شده درست نمی باشد؛تاکنون نیز فهرست این کشورها در رسانه ها اعلام نگردیده است. کافی است به سامانه ی آموزشی چند کشور مطرح در آموزش و پرورش نگاه کنیم : در آلمان دوره ی دبستان چهار سال است،در فرانسه پنج سال،در آمریکا و کانادا،ایالت های گوناگون با هم فرق دارند و دوره ی دبستان آنها از 5 تا 8 سال به درازا می کشد،در انگلستان،آموزش های دبستانی در دو دوره ی دو ساله و پنج ساله انجام می پذیرد که روی هم رفته می شود هفت سال،در هندوستان دانش آموزان از شش تا چهارده سالگی(8 سال) در دبستان بسر می برند،در ایتالیا،در دهه های گذشته،دوره دبستان پنج سال و هم اکنون هفت سال می باشد.
این گوناگونی نشانگر این است که بخش بندی سال های آموزش تا پیش از دانشگاه،آنچنان هم ثابت و مهم نیست و بیش از آن،درون مایه و کیفیت آموزش،اثرگذار و محل بحث است. این که دانش آموز،4 سال در دبستان بماند یا بیشتر،گویا،با درنگریستن به حال و هوای فرهنگی و رفتاری دانش آموزان و پیشینه ی آموزشی کشور،تعیین می گردد و شاخصی نیست که بر آن همداستانی ویژه ای انجام پذیرفته باشد. اما با این همه،بهتر است فرادستان آموزشی کشور،فهرست این کشورها را اعلام نمایند تا درستی و یا نادرستی این آمار روشن شود.
ye dune ostad ke bishtar nadarim